Minden, amit a kismedencei süllyedésekről tudni kell

POP blog

POP blog

Tengeri szivacs kismedencei süllyedések kezelésére?

2018. február 14. - Dr. Oláh Orsolya Urogynekológiai Magánrendelés
Külföldi fórumokon, blogokon lehet leginkább találkozni a tengeri szivaccsal, mint a klasszikus szilikon pesszáriumok természetes alternatívájával kismedencei süllyedések kezelésére.
Megoszlanak a tapasztalatok, volt, aki ódákat zengett róla, volt, akinek nagy csalódás volt.
De mit mondhat erről a szakorvos? Lehet-e javasolni? Veszélyes a használata?
Ezekre kerestem a választ ebben a rövidke bejegyzésben.
 holy-sponge-menstrual-sea-sponges.jpg
Bevezetésnek megemlíteném, hogy menstruációs vérzésre a természetes szivacs használata manapság már nem számít akkora eretnekségnek, több cég is gyártja, sok nő használja vagy környezettudatossági megfontolásból, vagy pusztán amiatt, mert természetes és vegyszermentes. Ezen a fronton nincs a szivacsnak azért könnyű dolga, mivel az intim kelyhek és mosható betétek tarolnak, és nem véletlenül.
De van-e egyáltalán keresnivalója közöttük? Mivel a szivacs használata azért több komoly problémát felvet.
Azáltal, hogy nincs sterilizálva, sőt, vegyszerekkel előkezelve, tulajdonképpen bármi benne lehet, ami a tengervízben található. Nemcsak homok, hanem kagylódarabok, algák, baktériumok, egyéb mikroorganizmusok. Ezeket alapjában senki nem szeretné a hüvelyébe felvinni.
A másik gond, hogy leszakadhatnak róla kisebb darabok, és ezek észrevétlenül bent maradhatnak a hüvelyben jó táptalajt biztosítva a kórokozóknak, felborítva a hüvely pH-t.
A harmadik, hogy a szivacs felülete érdes, és még jól benedvesítve, egészen felpuhulva is kidörzsölheti, kisebesítheti a hüvelyhámot, és a nyálkahártya sérülése gyulladáshoz, fájdalomhoz vezethet.
img_3382.JPG
Több kérdés merülhet fel a tisztításával kapcsolatban is. Igazából a konyhaszivacs szemlélteti a legjobban, hogy egy szivacsos felépítésű anyagot mennyire nehéz tisztítani, tartósan tisztán tartani, viszont egy ilyen eszköznél ez elengedhetetlen. Tartós használatról ennél a terméknél így nem lehet szó, szemben az orvosi szilikonból készült intim kelyhekkel.
Az FDA honlapján a menstruációs szivaccsal kapcsolatban meg is jegyzik, hogy egy esetet már biztos regisztráltak szivacshasználatból eredő toxikus sokk szindrómáról, amely életveszélyes állapotot a klasszikus vattából készült tamponok szövődményeként már ismerhetünk.
https://www.fda.gov/ICECI/ComplianceManuals/CompliancePolicyGuidanceManual/ucm123803.htm
És akkor térjünk át a kismedencei süllyedésekre, mivel egy fokkal keményebb kivitelezésben erre is forgalmaznak már tengeri szivacsot.
92415_2.jpg
Maga a felhelyezése egy szivacsnak egyébként nem igazán jelent technikai nehézséget, és elméletileg kisebb fokú süllyedéshez elegendő is lehetne, de ilyen célra kifejezetten erre gyártott speciális műanyag szivacsot be lehet szerezni és ki lehet próbálni (pl. Contam). Utóbbiaknál persze rendszeres cserére van szükség, ami anyagilag is megterhelőbb és nagyobb ökológiai lábnyomot jelent.
Összefoglalva, orvosként sem menstruáció alatt, sem kismedencei süllyedések kezelésére nem javasolnék organikus tengeri szivacsot.

A bejegyzés trackback címe:

https://medencefenek.blog.hu/api/trackback/id/tr3513666978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása