Minden, amit a kismedencei süllyedésekről tudni kell

POP blog

POP blog

A helyes testtartás a medencefenék egészségének megőrzéséért

2017. március 01. - Dr. Oláh Orsolya Urogynekológiai Magánrendelés

A helyes testtartás fontosságáról mindannyian hallottunk, de mégis rengeteg embert érint a helytelen tartás és annak következményei. Ennek az egyik oka, hogy a következmények sokszor csak évtizedekkel később jelentkeznek, így a jelentőségét nem vesszük annyira komolyan, mint kellene.

core-stability-muscles-450.png

Mégis mi a helytelen testtartás következménye? 

Helytelen tartás esetén a medencénket nem a megfelelő helyzetben tartjuk. Ilyenkor a gerinc görbületei vagy fokozódnak, vagy elsimulnak, az alsó végtag ízületei pedig a középhelyzettől eltérnek, ezáltal a gerinc és az alsó végtag ízületeinek felszíne egyenetlenül terhelődik. Ebben az esetben a gravitáció nem a csontjainkat terheli, hanem olyan szalagokat, izmokat, ízületet, melyek nem képesek ezt hosszú távon elviselni. Egyes izmaink túlterhelődnek, mások elgyengülnek, és felborul az izomegyensúly. A tartásért felelős izmaink helytelen működésének állandósulása a gerinc és az alsó végtag ízületeinek különböző kopásos és meszesedéses megbetegedéseihez és fájdalmához vezet.

correct-posture-standing.jpg
Még kevésbé ismert, hogy a gerinc és más ízületi bántalmakon túl a helytelen tartás összefügg a medencefenék süllyedéses állapotaival is.

incorrect-posture-148x300.jpg

Ennek oka, hogy görnyedt hát mellett a hasban lévő szervekre nagyobb nyomás nehezedik, és ez nagyobb terhelést jelent a medencefenékre nézve. A megnövekedett nyomás pedig az évek során meggyengítheti a kismedencei szerveket tartó szalagokat, kötőszöveti struktúrákat, ezzel a kismedencei szervek süllyedését, vizelet- vagy széklet inkontinenciát előidézve.

diagramposture-01-209x300.jpg

Megfelelő testtartással sokat tehetünk ezek megelőzéséért, ennek alapja a medence helyes pozíciója. Ha a medence előre vagy hátra esik, a derék túlterhelődhet.  Ha a medencénk helyes dőlésszögben áll, akkor gerincünk ’S ’ alakú görbülete biztosítja a gerinc rugalmasságát. A bordáknak és a medencének pedig szintén egy vonalban kell lennie, ezáltal védve az ágyéki csigolyákat.

Megfelelő tartás mellett állóhelyzetben oldalnézetben a fül, a váll, a csípő, a térd és a boka középpontja egy egyenesbe esik.  Hátulról pedig a súlyvonal szimmetrikusan bal-és jobb félre osztja testünket.

medence-dolesszoge.png

Ha a medencénk előrebillentett helyzetben van (anterior pelvic tilt), tehát dőlésszöge nő, akkor a gerinc görbületei fokozódnak. Több egyéb eltérés mellett túlterhelődik az ágyéki gerincszakasz és meggyengül a medencefenéki izomzat.

Ha medence hátrabillentett helyzetben van (posterior pelvic tilt), tehát a dőlésszöge csökken, akkor a gerinc görbületei elsimulnak, gerincünk merevebbé válik, a rá háruló erőket nem tudja megfelelően csillapítani.  Gyakoriak a gerincfájdalmak, a gerinc rugalmasságának csökkenése és a felborult izomegyensúly miatt.

tartas.jpg

Mindegyik tartáshiba esetén a medence helyes dőlésszögének tudatos megtartására és az izomegyensúly visszaállítására kell törekedni. Ha álláskor és járáskor is ügyelünk a helyes tartásra, akkor ízületeink megfelelően fognak terhelődni. Emellett a zsugorodott izmaink nyújtásával és a gyengült izmok erősítésével visszaállíthatjuk a megfelelő izomegyensúlyt, és megvédhetjük a medencefeneket a fokozott nyomásterheléstől.

testtartas_jpg.png

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://medencefenek.blog.hu/api/trackback/id/tr1712304511

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása